Hvordan ser du om du har rotter?

Fodspor

Som alle sine nære slægtninge har rotten fire tæer på forfoden og fem på bagfoden. I bygninger kan spor af fødder og ofte også af halen ses i støv på gulve og hylder. Bagfoden er omkring 2 cm uden hæl, og op til 4,5 cm med hæl. Størrelsen af fodaftrykket gør det nemt at skelne mellem rotter og de mindre husmus og halsbåndsmus. Udendørs kan aftryk af fødderne i blød jord også afsløre, at der har været rotter på færde. Mosegrisens fodspor kan minde om rottens, men er normalt lidt mindre.

Ekskrementer

Rotters ekskrementer er store og let kendelige. Brun rottes er nærmest cylinderformede og ofte tilspidsede i den ene eller begge ender. Hos voksne er diameteren omkring 6 mm, mens længden er 1-2 cm. Husrottens ekskrementer minder meget om brun rottes, men er mere afrundede i enderne, tyndere og lidt kortere med et gennemsnit på omkring 9 mm. Brune rotter lægger ekskrementer i bunker, der er fælles for hele gruppen, mens husrotter lægger deres ekskrementer mere spredt.

Overvågning

Vi ligger inde med et kamera som reagerer på bevægelse og optager når rotterne bevæger sig i rørene eller på landjorden.

Følgende billeder er taget med kamera som opfanger bevægelse: